SOMMARPROGRAMMET

JUNI

INVIGNING AV KÄLLPARKEN OCH AMFITEATERN 17/6

Invigningsprogram

12.00–18.00 Food trucks på plats.

13.00–13.45 Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) invigningstalar och aktiviteterna i parken presenteras.

14.00–15.00 Kören Afro uppträder med gospel-, soul- och reggaemusik på amfiteaterns scen.

15.00–17.00 Testa sport- och kulturaktiviteter som boule, parkour, klättring, tennis, läshörnan, zumba, samboll och småbåtsbyggande tillsammans med lokala föreningar,

kommunala verksamheter med flera.

(med reservation för ändringar)

 

JULI

12/7 teaterföreställning för 4-8 år ”Tappa Tand” av Moliére ensamble

 Det finns nog ingenting på hela jorden som Ingrid önskar sig mer än det! Att få vicka och vricka fram och tillbaka inför allas förskräckta blickar. Att få bända, vrida och lirka tills – äntligen – tanden är väck och gluggen sitter som en smäck! Men om inte en endaste tand är lös, hur sjutton gör en då? Ingrid smider djärva planer, nu må det bära eller brista!

 

Det är en rolig och underfundig 30-minutare om längtan, hopp och avundsjuka. Igenkänningsfaktorn är hög och föreställningen en riktig skrattfest för alla åldrar. 

 

Under repetitionerna har vi mött vår publik i mindre grupper och fått ovärderlig hjälp och uppslag om pjäsens tema. Barnen har livligt berättat deras egna tankar om tänder och gluggar. Hur många tänder tappar man egentligen? Och finns tandfen på riktigt?

 

MANUS- Ann-Christine Magnusson efter en idé av Amanda Klasa Fornhammar

REGI- Ann-Christine Magnusson

MEDVERKANDE- Sara Turpin & Marcus Johansson

SCENOGRAFI & KOSTYM- Johanna Oranen

LJUDDESIGN- Tina Paulson

LJUSDESIGN- Irmeli Strand

PRODUCENT- Sara Hedman

 

19/7 SAMBAKVÄLL kl 18.30 – 20.30

São Miguel: ett gäng energiska trumslagare som 
framför medryckande rytmer från Brasilien! 
En samba-grupp med rötterna i Mora, som sedan flera år 
sprider karnevalsstämning i Uppsala.
En öppen workshop kommer det att finna i samband till spelningar!

26/7 Rockdagen

Mother superior: 18 år efter deras sista studiosession så återvänder de! Klassisk Detroitrock som står på agendan. I mixen går också att spåra soul, funk, garagerock och jazz.  
Med förstärkning från Einar Peterson (Undergång, Wheel In The Sky), Magnus Åberg (Snuffed By The Yakuza, HAERDSMAELTA) och Francis J Rencoret (Roachpowder, Dean Allen Foyd) så beräknas moderskeppet att lyfta än en gång, och ni är alla bjudna att följa med! 

 

 

 

 

 

 

Kaipa Dacapo: Ett av den svenska progressiva rockens flaggskepp på 1970-talet, Kaipa släppte tre ikoniska album på DECCA och gjorde hundratals spelningar varje år under denna period och byggde en gedigen grund på scener runt om i landet. Tre av originalmedlemmarna har nu samlats för att framföra musiken från 70-talsplattorna samt från det helt nya albumet Dårskapens monotoni som släpptes hösten 2016

Roine Stolt – gitarr och sång, Ingemar Bergman – trummor och slagverk, Tomas Eriksson – bas
Michael Stolt – sång, gitarr och Moogbas, Max Lorentz – hammondorgel, synthesizers och sång

 

Augusti

Amfiteatern

Nyrenovering

Källparken så som den ser ut idag, anlades på 1950-talet. En central del i parken är Amfiteatern. Denna kommer nu att få nya granitgradänger, trägolv på scenytan (lämplig för dans), belysning, breddad infart, skyltar, uppställningsplats för arbetsbod och för toaletter. Här finns också sittplats för strax över 1 000 personer. En lekplats ska också anläggas strax intill Amfiteatern. 

Kulturnämnden godkände 2017 att Amfiteatern skulle drivas som ett projekt. Kulturparken fick uppdraget att ansvara för anordna ett sommarprogram och aktiviteter i amfiteatern.

Amfiteatern ska kunna lånas ut för kulturverksamhet, ungdomsprojekt, föreningsverksamhet, danskvällar med mera men också visa upp ett antal professionella evenemang med fri entré

Bokning

Fram till den 7 juni finns det möjlighet för din förening eller organisation att kunna boka amfiteatern. Det kommer att finnas möjlighet att kunna använda både el och en manskapsbod som loge.

 

För bokning mejla till bokaamfi@kulturparken.net eller

Vision

Kulturparken startade sin verksamhet i Amfiteatern redan 2011. Sedan dess har vi haft kostnadsfria kurser för barn och ungdomar i Gränby och Salabacke. Därför tackade vi ja till att sköta bokningen av amfiteatern.
Vår vision är att Amfiteatern ska vara hela områdets stolthet och gemensamma projekt. Så du och din förening är alltid välkomna att engagera er i Amfiteatern som volontär, medlem i den konstnärliga rådet eller anordna framtida evenemang.

Hör av er till oss med frågor och förslag: info@kulturparken.net

Historia

Källparken har fått sitt namn efter Sala källa eller Heliga Trefaldighetskällan som den också kallas. Den hittar man i parkens nordöstra hörn. 

När man byggde bostäderna runt parken råkade man gräva av vattenflödet till källan och fick då ersätta det med kommunalt vatten. Platsen närmast källan har man markerat med sittstenar. Stenarna kommer ursprungligen från grundmuren av en 1100-talskyrka som man upptäckte vid utgrävningar av kvarteret S:t Per i centrala Uppsala. Den lilla dammen bredvid källan fungerade som branddamm under andra världskriget. 

Offerkällor har funnits sedan stenåldern och vid denna källa offrades det mest för god skörd. När kyrkan inte kunde stoppa källkulten så införlivade man källorna i religionen och gav dem nya namn, tex. helgonnamn.

Det pågick en årlig folkfest vid källan ända fram till första världskriget. Enligt vissa skall den ha gått ganska vilt till. Det både slogs och söps så att polisen från staden och fjärdingsman från Vaksala fick ha med sig en ”fylldroska” där man satte personer som blev allt för livliga.